Römork Sınavı 2.6.03
Römork Sınavı
- Çekme yükü, sadece gerçekte çizilen yüktür, yani römorkun ağırlığıdır. Üretici, bir römorku çekebilmek için bu değeri belirler.
- Bir araç sürücüsü olarak, araç üzerindeki yeterli görünürlükten siz sorumlusunuz. Görüş römork tarafından bozulmuşsa ve aynalar artık yeterli değilse, ek aynalar takmanız gerekir.
- Bir çekme aracının ne kadar ağırlıkta yük çekebileceğine ilişkin bilgiler, tescil belgesinde (bölüm 1) ve aracın kullanım talimatlarında verilmiştir.
- İzin verilen römork yükü hakkında bilgi, binek aracın tescil belgesinin 1. Bölümünde ve kullanım talimatlarında bulunabilir.
- Üretici, maksimum dikey yükün, taşıma kapasitesinin ve römork yükünün ne kadar yüksek olabileceğini belirtir. Bu değerlere uyulmaması, sürüş davranışını etkileyebilir ve kazaya neden olabilir.
- Motorlu araçların arkasında sadece bir römork taşınabilir, ancak yolcu taşımacılığı için kullanılamaz (StVZO § 32 a Römorkların taşınması).
- Römorkun düzgün bağlanması için, debriyaj kepçesinin top kafasını tamamen kapatması gerekir. İzin verilen toplam kütlesi 750 kg’dan fazla olan römorklar, yırtılma halatı ile sabitlenmelidir.
- Römorku çekici araçtan ayırdığınızda yuvarlanmayı önlemek için park frenini kullanmalısınız. Römork freni, uzun yokuş aşağı sürüşlerde aşırı ısınabilir.
- Sollama sırasında römorkun uzunluğu ve ağırlığı nedeniyle sollama mesafesi uzar.
- B sınıfı ehliyete sahip sürücüler, izin verilen toplam kütlesi 750 kg olan bir römork taşıyabilir. Araç kombinasyonu 3.500 kg’ı aşmadığı sürece, römorkun toplam kütlesi 750 kg’dan fazla olabilir.
- Sürekli frenleme sistemi ile 10 ton ağırlığa sahip bir kamyonun arkasındaki römork 15 tondan ağır olmamalıdır.
- Kamyonun maksimum yetkili kütlesi, römorkun kütlesinden 1,5 kat daha fazla olmalıdır.
- 15 ton brüt ağırlığa sahip bir kamyon kullanırken, römorkun ağırlığı 22,5 tonun üzerine çıkmamalıdır.
- Bağlantı cihazlarının aşınması ve faydalı yükleme alanı dikkate alınmalıdır. Bu, virajlarda farklı davranışlar gösterebilir.
- Çok eksenli römorkları bağlarken, römorkun yuvarlanmasını önlemelisiniz ve çekici araç ile römork arasında insan bulunmamalıdır.
- Çekici araç ile römork arasındaki elektrik bağlantı cihazları hasar görmemeli, voltajlar koordine edilmeli ve aydınlatma cihazlarının fonksiyonu kontrol edilmelidir.
- Devrilme frenlerine, izin verilen toplam ağırlığı en fazla 8 ton olan römorklarda izin verilir. Bu römorklar maksimum 25 km/sa hız sınırına tabi olmalıdır.
- 25 km/sa hız sınırının üzerindeki hızlarda sadece maksimum 1 kayıtlı römorka izin verilir.
- Dikey yük, çekici aracın römork bağlantısına yüklenen ağırlıktır. Minimum dikey yük, römorkun toplam ağırlığının %4’ünden az olamaz.
- Traktörün arkasında iki römork kullanılabilir, ancak izin verilen azami hız 25 km/saati geçmemeli ve römorklar “25” hız işaretiyle işaretlenmelidir.