Lastiklerin kullanımı ve bakımı sınavı 2.7.05
Lastiklerin kullanımı ve bakımı sınavı
- Lastiklerin üzerinde üretim tarihi bilgisi bulunur. Bu bilgi, üretim haftası ve üretim yılı ile ifade edilir. Örneğin, “1217” ifadesi 2017 yılının 12. haftası anlamına gelir.
- Lastikler soğukken düzenli olarak kontrol edilmelidir. Her lastik değişiminde lastik basıncı hemen kontrol edilmelidir. Bu kontrol, her yolculuktan sonra yapılmalıdır.
- Düşük lastik basıncı, lastiğin daha geniş bir alanının asfalt üzerinde kalmasına neden olur. Lastik, bu durumda yuvarlak şeklini kaybeder ve düzgün bir şekilde yuvarlanamaz. Lastik basıncı çok düşükse:
- Virajlardaki sürüş dengesi tehlikeli bir şekilde azalır.
- Direksiyon hakimiyeti bozulur.
- Lastiklerinizi düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Lastiklerin dış durumunu kontrol etmek önemlidir:
- Dış hasar olmadığından emin olun.
- Yasal olarak gerekli minimum profil derinliği 1,6 mm’dir.
- Özellikle daha uzun yolculuklar veya daha yüksek bir yük ile seyahat etmeden önce, lastik basıncını önceden kontrol edin.
- Krikoyu takmak için, sürücü üretici tarafından belirlenen temas noktalarını kullanmalıdır. Güvenli bir yüzeyin kaymaz özelliklere sahip olması kesinlikle gereklidir.
- Aracı istenmeyen kaymaya karşı sabitleyin. Krikoyu yerleştirin. Araç hala zemine temas halindeyken:
- Tekerlek somunlarını gevşetin.
- Krikoyu kullanarak aracı kaldırın.
- Tekerlek somunlarını sökün.
- Bu işaret, lastiğin kış hava şartlarına uygun olduğunu gösterir. Lastik, karda sürülebilirliği destekler ve kar zincirleri gerektirmez.
- Kış lastikleri ile maksimum hız 190 km/s’yi aşmamalısınız.
- Kış lastiklerinin ekimi sonrasında kontrol edilmelidir. Lastiklerin hız sınırı, üreticinin talimatlarına göre dikkate alınmalı ve aşılmamalıdır. Ayrıca, lastiklerin basıncı da kontrol edilmelidir.
- Lastik basıncı kontrol lambası, genellikle düşük lastik basıncını gösterir. Bu durumda lastik basıncınızı kontrol edin. Son zamanlarda yapılan lastik değişikliklerinde, lastik basınç sensörleri yanlış sonuç verebilir:
- İlk olarak, dışarıdan lastikte herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin.
- Lastik görsel olarak iyi durumdaysa ve kontrol lambası hala yanıyorsa, bir atölyeye başvurun.
- Yasal olarak gerekli minimum lastik diş derinliği 1,6 mm’dir. Ana profil, lastiğin orta sırt bölgelerindeki oluklardır.
- Tekerlek değişiminden sonra, tekerlek somunlarının düzgün sıkılması çok önemlidir. Somunlar yeterince sıkılmazsa veya ihmal edilirse, titreşim hareketleri sırasında tekerlek araçtan ayrılabilir. Bu durum, ciddi bir kazaya yol açabilir. Ancak, tekerlek janttan ayrılamaz.